Benjamin Rud Elberth – Digital Interessevaretagelse, Digital Public Affairs, Interessevaretagelse

Der skal politiske grafikker og gif’er til

I den efterhånden meget reviderede model for at bygge det strategiske og taktiske setup bag digital interessevaretagelse og i øvrigt digital pr og digital kampagne, er “Grafisk understøttelse” et af hovedpunkterne og blevet endnu vigtigere med årene. Elementet dækker over, at man til brug på sociale medier skal sørge for at tage sit skyts – gode argumenter, analyser og andres udsagn og lave dem til noget internet-venligt, der kan hjælpe på forståelsen og på øjets mulighed for at afkode komplekse budskaber. Vi ved at billeder og visuel kommunikation hjælper ekstremt ift. vores “attention span” der i 2015 var 8 sekunder: Altså modsat en guldfisk, der kan ofre hele 9 sekunder på at afkode et budskab, så ofrede vi i 2000 spinkle 12 sekunder, og i 2015 endnu mere spinkle 8 sekunder på at afkode et budskab. Bruger vi billeder i vores kommunikation, hjælper det den stakkels hjerne med at forstå budskabet bedre. Læs selv efter i “Visuel Kommunikation” fra Marie Buus og Maria Prohazka – når din hjerne afkoder billeder, forstår den det bedre og husker budskabet bedre.

graf

Men grafikken, gif’en, den grafiske understøttelse har også en anden funktion for især interesseorganisationer eller politiske partier, der skal messe det samme budskab igen og igen: De bliver ikke papegøjer og mister effekten. Fordi de pakker samme budskab ud i mange forskellige formater – Videoer, kronikker, billeder, gif’er mv.

Eksempler:
Det er en ædel kunstart at lave den gode grafiske understøttelse, men det er værd at ofre midlerne på. Se blot på flere af nedenstående eksempler:

Mads Rørvig og Bilimportørerne er (nej, de er ikke en kunde) et stilstudie værd lige nu. I første omgang bare med de almindelige grafikker.

Men prisen for århundredets bedste politiske gif/animerede video bør uddeles her (Laurits Lyck stiller det drilske spørgsmål på Twitter, hvorfor jeg udnævner en animeret video til at være bedste gif. Pointen er, at formaterne egentlig flyder lidt rundt – nedenstående er en video, men den kunne egentlig lige så godt være formet som en gif. Men den bør retteligt egentlig fremhæves som en animeret video):

Det her er næsten for ambitiøst – Men når de smider det af sted som promoveret tweet på en platform som ellers er overfølsom over for promoveringer, og de stadig får likes og medvind, så er det en god indikation af, at de har ramt rigtigt. Det har krævet forarbejde og en politisk afdeling, der kan formulere politik og briefe den seje grafiker eller animatør.

De kan også hos KL – Se lige den knastørre gif om de ældste ældre her. Så forstår du, hvorfor det kan blive et problem.

 

Vores kurser
No data was found